The Heritage Monitor
menu
De Limes, de Romeinse grens die door Duitsland en Nederland loopt, bezit tot op de dag van vandaag grote cultuurhistorische waarde en moet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO komen. Dat heeft het ministerie van Monumenten van Noord-Rijnland-Westfalen dinsdag bekendgemaakt.

Om de Romeinse grens ook op de lijst te krijgen wil het ministerie optrekken met dat van de deelstaat Rijnland-Palts en met de Nederlandse provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. De wetenschappelijke basis voor de aanvraag zal worden gelegd door onderzoekers van de bestuursregio Rijnland.

De langs de oevers van de Rijn gelegen Limes omvatte militaire forten, nederzettingen, havens, schepen en wegen en vormt het grootste aaneengesloten archeologische monument van Europa, zeggen de betrokken partijen. Eerder al werden in Nederland het Rijk, de provincies en de 26 gemeenten langs de Limes het eens over samenwerking ter voorbereiding op de voordracht. Ze gaan allereerst bepalen welke onderdelen van het gebied wel en niet kunnen worden voorgedragen.

Lees meer over de Limes op www.romeinselimes.nl

Vakgebieden: