Archeologische depots - aantal verpakkingseenheden en records
De bodemvondsten worden opgeslagen in ruim 200.000 verpakkingseenheden. Het gemeentelijk depot van Nijmegen is wat verpakkingseenheden betreft (35.000) het grootste depot van Nederland. Het NAD en de gemeente Den Haag hebben met elk 190.000 records veruit de meeste registraties in het collectiebeheersysteem.
In bovenstaande grafieken is voor de provinciale en de gemeentelijke depots het aantal geregistreerde verpakkingseenheden (dozen, kratten etc.) afgezet tegen het aantal ongeregistreerde verpakkingseenheden (schatting). Ook is voor beide groepen het aantal geregistreerde records in het collectiebeheersysteem in beeld gebracht.
Nijmegen grootste depot
Het depot van de gemeente Nijmegen is wat verpakkingseenheden betreft verreweg het grootste depot van Nederland (35.000). Het depot van Apeldoorn is het kleinst (ca. 48), maar is inmiddels gesloten. De collectie wordt in 2014 overgedragen aan het provinciaal depot van Gelderland.
Verpakkingseenheden 100% geregistreerd in 10 depots
Een verpakkingseenheid kan één object bevatten, maar ook honderden fragmenten. In 10 depots waren in 2013 vrijwel alle verpakkingseenheden geregistreerd. Overijssel had met 44,6% het grootste aandeel ongeregistreerde voorraad. Het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie stelt vrijwel alle objecten ten toon, waardoor er in dit depot geen verpakkingseenheden zijn geregistreerd.
NAD en gemeente Den-Haag meeste records in collectiebeheersysteem
Niet alleen het aantal records dat is geregistreerd verschilt per depot, maar ook de inhoud ervan. Een record kan een beschrijving geven van één enkel object, de inhoud van een verpakkingseenheid of een geheel vondstcomplex. Van niet-geregistreerde verpakkingseenheden is per definitie ook niet bekend hoeveel records ze bevatten.
Het NAD en de gemeente Den-Haag hebben met elk 190.000 records in het collectiebeheersysteem in 2013 verreweg de meeste registraties op objectniveau. Het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie heeft als enige álle bodemvondsten op objectniveau ontsloten (35.500).
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) - enquête
Oktober 2014
Meetfrequentie: 5-jaarlijks
De gegevens zijn verzameld middels een enquête die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft gehouden bij 10 provinciale archeologische depots, 1 Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie en 29 gemeentelijke archeologische depots.
Het aantal ongeregistreerde verpakkingseenheden betreft een schatting.
Vanaf 2014 worden de cijfers van de meeste indicatoren jaarlijks door de depothouders zelf bijgehouden en geactualiseerd. Alleen deze indicator (betreffende het aantal verpakkingseenheden en records) en de indicator over de beschikbare opslagruimte in de archeologische depots zullen eens in de vijf jaar worden geupdate.
Lees hier meer over het onderwerp Archeologische depots.