Educatieve programma's musea - aanbod per museumstatus
Bijna alle BIS-musea (96%) boden in 2018 een of meer educatieve programma’s aan voor specifieke doelgroepen, met name aan scholieren uit de groep 3 t/m 8. Maar ook 85% van de overig geregistreerde musea bood één of meerdere educatieve programma's aan evenals 63% van de niet-geregistreerde musea.
Bovenstaande grafieken tonen van het percentage musea met minstens één educatief programma het percentage musea naar status dat programma's aanbiedt voor scholieren en voor overige doelgroepen in 2018.
96% BIS-musea heeft educatief programma
Gemiddeld 96% van de BIS-musea biedt minimaal één vorm van educatieve programma’s aan voor specifieke doelgroepen. Bij de overig geregistreerde musea en niet geregistreerde musea ligt dit percentage lager, op respectievelijk 85% en 63%.
Meer dan 90% programma's voor scholieren groep 3 t/m 8
BIS-musea hebben voor alle categorieën scholieren de meeste educatieve programma's. Bij de overig geregistreerde musea en de niet-geregistreerde musea ligt het aanbod voor scholieren in de meeste categorieën een stuk lager. Alleen voor de leerlingen uit groep 3 t/m groep 8 ontloopt het aanbod elkaar niet veel: BIS-musea 100%, overig geregistreerde musea 94% en niet-geregistreerden 91%.
Overig-geregistreerde musea meer aandacht voor Alzheimerpatienten
12% van de overig geregistreerde musea met een educatief programma richt zich speciaal hierbij op mensen met dementie of Alzheimer. Bij de BIS-musea is dit 8% en bij de niet-geregistreerden 3%. 32% van de BIS-musea met eduactieve programma's heeft tevens een aanbod voor doven, slechthorenden en slechtzienden. Bij de overig geregistreerde en niet geregistreerde musea liggen deze percentages op respectievelijk 12% en 7%. Voor programma's voor mensen met een migratieachtergrond zijn de cijfers vergelijkbaar: BIS-musea 36%, overig-geregistreerde musea 12% en niet-geregistreerde musea 7%.
Museumstatistiek 2018, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Museumvereniging (MV) en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
31 december 2018
Meetfrequentie: jaarlijks
De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de enquête Museumstatistiek die het CBS heeft gehouden onder de totale museumpopulatie van Nederland in 2009-2018. Vanaf 2015 heeft deze enquête plaatsgevonden in samenwerking met de Museumvereniging (MV) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit heeft geleid tot het vaststellen van een nieuwe museumpopulatie op basis van nieuwe criteria. Lees hier meer over de museumpopulatie en de criteria.
In de bovenstaande cijfers zijn de musea opgedeeld in Basisinfrastructuur (BIS) musea, overig geregistreerde (niet-BIS) musea en ongeregistreerde musea. Deze populatie is gezamenlijk vastgesteld door de RCE, MV en het CBS. In 2017 waren er 27 BIS musea die subsidie ontvingen vanuit het rijk. Er waren in 2017 466 overig geregistreerde musea die stonden ingeschreven bij de stichting Museumregister Nederland. Tevens zijn de meeste geregistreerde musea lid van de Museumvereniging. Daarnaast zijn in 2017 204 ongeregistreerde musea die zijn opgenomen in de museumpopulatie van de RCE, omdat deze voldoen aan de gestelde criteria. Het gaat hier vaak om kleine en/of particuliere musea.
De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de antwoorden van de responderende musea uit de door de RCE, MV en CBS vastgestelde museumpopulatie. Download hier de de cijfers van het aantal responderende musea per provincie, museumcategorie en museumstatus over de jaren 2009-2017. U vindt hier de lijst van alle musea in de populatie en de gebruikte labels.
De gegevens zijn gebaseerd op voorlopige cijfers. De voorlopige cijfers voor de totale populatie van 2018 zijn terug te vinden in de databank. De definitieve cijfers van 2018 zijn raad te plegen op Statline van het CBS.
Lees hier meer over het onderwerp.