Educatieve programma's musea - aanbod per provincie
81% van de Nederlandse musea biedt minstens één educatief programma aan voor een specifieke doelgroep, waarvan de meeste in Groningen, Noord-Brabant en Zeeland. De meeste educatieve programma’s zijn ontwikkeld voor scholieren uit groep 3 t/m 8 (94% van de musea met educatieve programma's). Gemiddeld 13% van de musea biedt educatieve programma’s voor Nederlanders met een migratieachtergrond aan, musea in Drenthe en Zuid-Holland het vaakst (25% en 24%).
Bovenstaande grafieken tonen het percentage van de musea dat educatieve programma's aanbiedt voor scholieren en overige doelgroepen per provincie in 2018*.
Meeste educatieve programma's in musea in Groningen, Noord-Brabant en Zeeland
81% van de Nederlandse musea biedt een of meer speciale educatieve programma's aan. In Groningen, Noord-Brabant en Zeeland ligt dit percentage zelfs boven 85% (resp. 88%, 87% en 86%). Alle musea die educatieve programma's aanbieden in Groningen en Utrecht hebben een programma voor scholieren uit groep 3 t/m 8. In Noord-Holland ligt dit percentage het laagst van alle provincies, 85%. Het landelijk gemiddelde ligt op 94%.
Opvallend is dat de musea die educatieve programma's aanbieden in 2018 in Zeeland met 67% vooral hoog scoren in het aanbod voor scholieren van goep 1 & 2 (landelijk gemiddelde is 49%) en voor groep 3 t/m 8 (94%), maar dat de provincie relatief laag scoort op speciale programma's voor de andere scholieren en speciale doelgroepen.
Musea in Drenthe en Zuid-Holland bieden vaakst educatief programma voor Nederlanders met migratieachtergrond
Landelijk gezien bood in 2018 13% van de musea met educatieve programma’s deze aan voor Nederlanders met een migratieachtergrond. In Drenthe en Zuid-Holland lag dit percentage het hoogst met respectivelijk 25% en 24%. Gemiddeld heeft 12% van de musea met educatieve programma's er een voor doven en slechtzienden en 10% voor mensen met Alzheimer. Drenthe (25%) en Noord-Holland (18%) hebben het hoogste percentage musea met programma's voor doven en slechtzienden. Wat betreft programma's voor mensen met dementie/Alzheimer ontlopen de provincies elkaar nauwelijks: Het aanbod ligt bij alle tussen de 6% en 13%.
Museumstatistiek 2018, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Museumvereniging (MV) en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
31 december 2018
Meetrfrequentie: jaarlijks
De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de enquête Museumstatistiek die het CBS heeft gehouden onder de totale museumpopulatie van Nederland in 2009, 2011, 2013, 2015-2018. Vanaf 2015 heeft deze enquête plaatsgevonden in samenwerking met de Museumvereniging (MV) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit heeft geleid tot het vaststellen van een nieuwe museumpopulatie op basis van nieuwe criteria. De cijfers van de provincies Utrecht en Flevoland zijn samen opgeteld, omdat de cijfers van Flevoland te klein en daardoor herleidbaar zijn.
Lees hier (http://erfgoedmonitor.nl/onderwerpen/musea-aantal-en-categorie) meer over de museumpopulatie en de criteria.
De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de antwoorden van de responderende musea uit de door de RCE, MV en CBS vastgestelde museumpopulatie. Download hier de de cijfers van het aantal responderende musea per provincie, museumcategorie en museumstatus over de jaren 2009, 2011, 2013, 2015-2018. U vindt hier de lijst van alle musea in de populatie en de gebruikte labels.
De gegevens over 2018 zijn gebaseerd op voorlopige cijfers. De definitieve cijfers van 2018 zijn raad te plegen op Statline van het CBS.
Lees hier meer over het onderwerp.