Erfgoedinteresse - naar categorie, geslacht en leeftijd
Het merendeel van de Nederlanders heeft interesse in één of meerdere categorieën van erfgoed, vooral in historische steden, dorpen en gebouwen (61% best wel of heel erg).
In de bovenstaande grafieken is het percentage erfgoedinteresse weergegeven per categorie, geslacht en leeftijdscategorie.
61% van de Nederlanders geïnteresseerd in historische steden, dorpen en gebouwen
In een vrijetijdsonderzoek van het SCP uit 2013 gaf de meerderheid van de ondervraagden (61%) aan best wel of heel erg geïnteresseerd te zijn in historische steden, dorpen en gebouwen. Ook populair is de geschiedenis in het algemeen (59% best wel of heel erg geïnteresseerd) en oude gebruiken, tradities of ambachten (53% best wel of heel erg geïntereseerd). Voor de categorie historische voorwerpen werd het meest geantwoord met 'niet of nauwelijk interesse' (57%).
Mannen meeste interesse in erfgoed
Mannen zijn net iets geïnteresseerder in erfgoed dan vrouwen. 25% van de mannen is zeer geïnteresseerd en 57% is best wel geïnteresseerd. Bij de vrouwen liggen deze percentages net iets lager, 19% en 56%.
81% van 12 tot 19 jarigen geïnteresseerd in erfgoed
81% van 12 tot 19 jarigen is best wel of heel erg geïnteresseerd in erfgoed. Het aantal mensen dat aangaf heel erg geïnteresseerd te zijn in erfgoed lag echter het hoogst onder de 50 tot 64 jarigen. Kinderen van 6 tot 11 jaar hebben het vaakst niet of nauwelijks interesse in erfgoed (34%).
P. van Houwelingen en A. van den Broek, Gisteren vandaag: Erfgoedbelangstelling en erfgoedbeoefening, het culturele draagvlak nr.15, Sociaal Cultureel Planbureau, 2015.
31 december 2012
Meetfrequentie: zesjaarlijks
De gegevens zijn gebaseerd op de uitgave Gisteren vandaag van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft hierbij gebruik gemaakt van cijfers afkomstig uit het onderzoek Vrijetijdsomnibus dat eind 2012 begin 2013 werd afgenomen. Alle informatie heeft betrekking op begin tot en met eind 2012. Voor het onderzoek vulden 3.100 aselect gekozen Nederlanders een enquête in. De steekproef representeert de samenstelling van de bevolking. Bij het woord ‘erfgoed’ is in de enquête niet enkel gedoeld op Nederlands erfgoed, maar op erfgoed in het algemeen.
In het onderzoek van het SCP konden respondenten aangeven niet of nauwelijks, best wel, of heel erg geïnteresserd te zijn in erfgoed. Het is met bovenstaande data niet mogelijk het totaal aan interesse in een bepaalde bevolkingsgroep los van deze 3 maten van interesse te bekijken.