Groen erfgoed - staat van onderhoud per categorie
Van de 209 groene rijksmonumenten in de steekproef is 88,5% van de objecten in redelijke tot goede staat, waarvan 69% in redelijke staat. Er zijn geen objecten aangetroffen in slechte staat.
In bovenstaande grafieken is de onderhoudsstaat van de groene monumenten in de gehele steekproef weergegeven en de onderhoudsstaat van de objecten per categorie.
Groene monumenten in redelijk tot goede staat
Voor het meten van de onderhoudsstaat zijn vier categorieën onderscheiden: goed, redelijk, matig en slecht. Van de 209 objecten in de steekproef zijn er 144 objecten (68,9% van de totale steekproef) in redelijke staat. 41 objecten (19,6%) verkeren in goede staat en 24 objecten (11,5%) in matige staat. Er zijn geen objecten aangetroffen in slechte staat.
86% van de groenaanleg bij buitenplaatsen & landgoederen in redelijke staat
De verdeling van de monumentcategorieën binnen de steekproef is bepaald door de omvang van de totale populatie. Als gevolg heeft de groenaanleg bij buitenplaatsen & landgoederen (85) en begraafplaatsen (38) het grootste aandeel (60%) in de steekproef (totaal 209).
Over het algemeen is bij alle categorieën de groenaanleg overwegend in een redelijke staat. Bij de grootste categorie, buitenplaatsen & landgoederen, is dit 86%. Bij de medische & sociale instellingen en de villatuinen voert een goede staat de boventoon, met respectievelijk 5 van de 7 en 8 van de 15 groene rijksmonumenten in goede staat. Een matige staat van onderhoud is bij de meeste categorieën aangetroffen, maar valt getalsmatig vooral op bij de begraafplaatsen en buitenplaatsen & landgoederen door de omvang van deze categorieën.
31 december 2016
Meetfrequentie: 5-jaarlijks
De gegevens voor deze indicatoren zijn afkomstig van Alterra.
Het onderzoek is uitgevoerd middels een steekproef, waarbij uit elke deelpopulatie een deel van de eenheden is ingeloot. In deze stratificatie zijn alleen de categorieën groen erfgoed meegenomen, niet de provincies of type eigenaren.
De monumenten zijn verdeeld in 14 categorieën. Uit iedere categorie is 15% van de monumenten in de steekproef opgenomen. Voor de collectietuinen zou dit na afronding op slechts één monument neerkomen. Daarom is in die categorie voor een extra monument in de steekproef gekozen (22% van het totaal). De steekproef is gedaan zonder ‘teruglegging’. Dat wil zeggen dat een object dat eenmaal geselecteerd is voor de steekproef niet nogmaals geselecteerd kan worden.
De steekproef is gedeeltelijk aselect en gedeeltelijk niet-aselect getrokken. Eerst is aselect 15% van de monumenten uit een categorie ingeloot en vervolgens is binnen die selectie een check gemaakt op de representativiteit van de samenstelling van de steekpoef. Daarbij is gekeken of de verschillende typen aanleg binnen de categorieën vertegenwoordigd zijn.
De monumenten in categorie ‘diversen’ betreffen aanlegtypen die niet in de andere categorieën passen, zoals een waterpartij en een laan.
Zie voor meer informatie de onderwerpspagina Groen Erfgoed. (http://erfgoedmonitor.nl/onderwerpen/groen-erfgoed)