Monumentenwacht - trend casco
Bij monumenten die meer dan twee maal zijn geïnspecteerd is een trend in de beoordeling vastgesteld. Bij 70,3% van de meermalen geïnspecteerde monumenten is de staat van het casco gelijk gebleven, bij 21,2% vooruit gegaan en bij 8,6% achteruit. Het casco van de 'weg- en waterwerken' en de 'verdedigingswerken' gingen in verhouding minder vooruit dan de overige categorieën.
In bovenstaande grafieken is in beeld gebracht voor hoeveel procent van de meermalen geïnspecteerde monumenten de trend van de staat van het casco beter is geworden, voor hoeveel slechter en voor hoeveel deze gelijk is gebleven. De drie grafieken laten zien hoe de verdeling is voor het totaal van de geinspecteerde monumenten, hoe het verloop is na de eerste inspectie per categorie 'goed', 'redelijk', 'matig' en 'slecht' en hoe de verdeling is per cbs-categorie.
De berekening van de trend is uitgevoerd voor alleen die monumenten waarvan minimaal twee inspecties beschikbaar zijn (n=10.579). Monumenten die in totaal slechts twee inspecties hebben die in opeenvolgende jaren hebben plaatsgevonden zijn ook buiten beschouwing gelaten.
Staat casco gemiddeld voor 70,3% gelijkgebleven
Bij gemiddeld 70,3% van de geïnspecteerde monumenten is de trend van de staat van het casco gelijkgebleven. Bij 21,1% van de in de periode 2008-2013 meerdere keren geïnspecteerde rijksmonumenten is het casco beter geworden en bij 8,6% slechter.
Trend per beoordelingscategorie
De monumenten met de eerste inspectie van het casco in slechte staat werden voor 84,4% beter. Die met een eerste inspectie van het casco in matige staat werden bij de laatste inspectie voor 1,8% slechter en voor 71,2% beter. Die monumenten waarbij het casco de eerste inspectie redelijk was werden voor 3,9% minder bevonden en voor 51,1% beter en die waarvan het casco bij de eerste inspectie 'goed' werd bevonden bleven voor 91,4% gelijk.
Trend per cbs-categorie
Bij de verschillende cbs-categorieën valt op dat de verhouding tussen het aantal monumenten dat bij de laatste inspectie beter werd bevonden en dat bij de laatste inspectie als slechter werd beoordeeld gemiddeld 3 : 1 is. Alleen de 'verdedigingswerken' en de 'weg- en waterwerken' vormen hierop een uizondering: hier is deze verhouding 1,5 : 1. Ook de categorie 'delen van gebouwen/woonhuizen' wijkt af: hier werd geen enkel object als 'slechter' beoordeeld en 36,4% werd als 'beter' beoordeeld.
Monumentenwacht Nederland - inspectierapporten 2008 - 2013
December 2013
Peildatum: jaarlijks
De trend laat het verschil tussen de eerste en laatste inspectie van het casco zien en geeft weer of het casco in de loop van de tijd gemiddeld beter werd, minder werd of dat deze gelijk is gebleven.
De berekening van de trend is uitgevoerd voor alleen die monumenten waarvan minimaal twee inspecties beschikbaar zijn (n=10.579). Monumenten die in totaal slechts twee inspecties hebben die in opeenvolgende jaren hebben plaatsgevonden worden ook buiten beschouwing gelaten.
De gegevens voor deze indicatoren zijn door Monumentenwacht Nederland verzameld bij de 11 provinciale stichtingen Monumentenwacht. Het beeld dat de gegevens van de Monumentenwacht geven over de technische staat van de gebouwde rijksmonumenten, mag niet als representatief worden beschouwd voor het hele bestand aan gebouwde rijksmonumenten. Ze geven een volledig en betrouwbaar beeld van de technische staat van de door de Monumentenwacht geïnspecteerde monumenten. Dit betreft een relatief groot deel van het totale bestand aan rijksmonumenten (ca. 9,5% in 2013) en is daarmee een waardevolle bron. Het is echter niet bekend in hoeverre dit een selectief beeld is. De RCE doet in 2016 onderzoek naar de representativiteit van deze gegevens voor het hele bestand van gebouwde rijksmonumenten.
Het aantal inspecties dat de Monumentenwacht jaarlijks bij rijksmonumenten uitvoert verschilt per jaar, evenals de monumenten die worden geïnspecteerd. Ook het aantal geïnspecteerde monumenten per provincie is niet gelijk waardoor de uitkomsten per provincie kunnen verschillen. Ook kunnen onderlinge verschillen te maken hebben met de wijze van beoordeling per provincie.
Met ingang van 2015 worden alleen de gegevens over het laatst beschikbare jaar getoond bij de basisgegevens. De gegevens van de inspecties in voorgaande jaren zijn wel beschikbaar via de databank. Voor een nadere toelichting op de data en het onderzoek zie de rapporten over de resultaten van de metingen uit 2008, 2009 en 2010, onder gerelateerde publicaties.
Met ingang van 2011 worden de resultaten uitsluitend via Erfgoedmonitor.nl ontsloten, niet meer in rapportvorm.