Subsidie voor onderhoud - type eigenaar en prioriteit
Met ingang van 2013 hebben werelderfgoed en monumenten die in eigendom zijn van POMs een voorrangspositie bij de verdeling van de instandhoudingssubsidie. In de periode 2006-2020 ging het merendeel van de subsidieverleningen naar monumenten van verenigingen, stichtingen of kerkbesturen.
Bovenstaande grafieken tonen het aantal unieke monumenten van de Sim-verleningen per type eigenaar en per prioriteitsgroep per jaar, evenals de bedragen die per jaar aan deze groepen zijn toegekend.
Type eigenaar
Het merendeel van de subsidieverleningen ging in de periode 2006-2020 naar verenigingen, stichtingen of kerkbesturen. Daarnaast hebben Aangewezen Organisaties voor Monumentenbehoud (AOM) in die periode in relatief grote mate subsidie verleend gekregen. Deze AOMs hadden minimaal twintig monumenten in bezit en mochten hiervoor een gecombineerde aanvraag indienen. De formele status van AOM kwam in 2013 te vervallen.
Werelderfgoed en POMs sinds 2013 prioriteit
In de instandhoudingsregeling die sinds 2013 van kracht is hebben monumenten die onderdeel uitmaken van werelderfgoed en monumenten die in eigendom zijn van Professionele Organisaties voor Monumentenbehoud (POMs) een voorrangspositie. Bij de verdeling van subsidie komt werelderfgoed als eerste aan bod, daarna monumenten die in eigendom zijn van POMs en tenslotte alle overige monumenten.
12,4% subsidiebudget naar POMs, 3,8% naar werelderfgoed
Van 2013 tot en met 2020 is 3,5% van de totaal verleende subsidie in die periode naar monumenten gegaan die tot het werelderfgoed behoren. POMs ontvingen in totaal 13,4% van het totale subsidiebudget van die jaren. De totaal verleende subsidiebedragen aan zowel werelderfgoed als POMs waren in 2019 hoger dan in enig jaar daarvoor (resp. 19 en 4,6 miljoen) of in 2020 (resp. 14,6 en 1,5 miljoen). In beide gevallen was er in 2019 een grote stijging in het aantal monumenten waarvoor subsidie is verleend - wat betreft werelderfgoed ging het aantal unieke monumenten omhoorg van 40 in 2018 naar 201 in 2019., voor de POMs was dit van 201 naar 688. In 2020 daalden deze aantallen naar respectievelijk 35 en 441..
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) - eigen registratie
30 september 2020
Meetfrequentie: jaarlijks
De Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) wordt uitgevoerd door de RCE.
De hier vermelde subsidiebedragen hebben betrekking op het subsidiebedrag dat berekend is na beoordeling door de RCE. Dit subsidiebedrag fluctueert over de jaren en hangt samen met het beschikbare subsidiebudget.
De getoonde aantallen en bedragen voor de jaren 2013 t/m 2018 zijn van toepassing op het moment van besluiten over het al dan niet verlenen van subsidie. Mutaties (naar aanleiding van bezwaren, of vanwege wisseling van eigenaar) in een later stadium zijn niet in deze indicator verwerkt.
Zie voor meer informatie over dit onderwerp de pagina Subsidieregeling instandhouding rijksmonumenten (Sim, voorheen Brim).