Wederopbouwwijken - waardering
Nederlanders zijn vooral positief over de bereikbaarheid (70%) en de ligging (65%) van wederopbouwwijken. De bouwstijl (44%) en de mix van hoog- en laagbouw (34%) worden het minst gewaardeerd.
In bovenstaande staafgrafieken is de waardering voor een aantal aspecten van wederopbouwwijken in percentages weergegeven, evenals voor het karakter ervan en voor de antwoorden op 3 stellingen met betrekking tot de waardering in algemene zin.
Bereikbaarheid meest gewaardeerd
De bereikbaarheid van de wederopbouwwijken krijgt van Nederlanders de meeste waardering (70%). Ook de ligging ten opzichte van het centrum (65%) en de hoeveelheid openbare ruimte (64%) krijgen een hoge waardering. Het zijn vooral de jongeren die positief zijn over diverse aspecten.
Bouwstijl en architectuur minst gewaardeerd
44% van de Nederlanders is niet tevreden over de bouwstijl en architectuur van de wijken. De mix van hoog- en laagbouw (34%) en het gemiddelde oppervlakte van de woningen (32%) krijgen ook weinig waardering. Nederlanders zijn ook negatief over het aantal parkeerplaatsen, de veiligheid, de hoeveelheid van voorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte.
64% ziet unieke karakter
64% van de Nederlanders onderkent dat de wederopbouwwijken anders zijn dan alles wat ervoor en erna is gebouwd. 43% vindt dat de wijken behouden moeten worden vanwege de herinnering aan een bijzondere tijd. 37% is het daar niet mee eens. Vooral jongeren van 18-24 jaar zijn positief over het karakter van de wederopbouwwijken.
69% vindt dat vernieuwing op z'n plaats is
Een groot deel van de Nederlanders, 69%, geeft aan dat de wijken hun beste tijd gehad hebben en aan vernieuwing toe zijn. Bovendien passen de wijken volgens 55% niet meer in de huidige tijd. 51% vindt dat het de probleemwijken van Nederland zijn. Vooral de leeftijdscategorie van boven de 65 is negatief.
Wederopbouwwijken (0-meting), Motivaction:Research and Strategy, oktober 2014
31 oktober 2014
Meetfrequentie: 4-jaarlijks
Het onderzoek is uitgevoerd middels een vragenlijst die is voorgelegd aan een representatieve groep Nederlanders die lid is van het online onderzoekspanel (StemPunt) van Motivaction. Deze vragenlijst is in overleg met de RCE opgesteld en bestond uit 18 vragen. Er is bewust gekozen om niet alleen Nederlanders te benaderen die in een wederopbouwwijk wonen, omdat de beeldvorming van deze bewoners naar verwachting sterk verschilt van niet-bewoners van wederopbouwwijken (die de wijken echter wel kennen) en van degenen die volledig onbekend zijn met de wederopbouwwijk. Alleen door alle drie de groepen aan het woord te laten kan een totaalbeeld van de perceptie van deze periode tot stand komen.
Voor de steekproef zijn in totaal n=812 Nederlanders tussen 18-75 jaar ondervraagd. Verdeling van de steekproefpopulatie: bewoners en oud bewoners (n=319), bezoekers (n=261), onbekend met wederopbouwwijk (n=232). De steekproef is landelijk representatief voor leeftijd, geslacht, regio, opleidingsniveau en Mentality (sociaal-culturele oriëntatie). Het veldwerk vond plaats in week 44 van 2014 (23 oktober t/m 31 oktober 2014).
In de vragenlijst van het onderzoek is bewust gekozen om door middel van foto’s en tekst een beeld van de wederopbouwwijk te schetsen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen die onterecht ‘denken’ een wederopbouwwijk te kennen een wijk uit een andere bouwperiode op het netvlies hebben. Ook helpt het om de Nederlanders die totaal niet bekend zijn met de wederopbouwwijken enig gevoel te geven bij deze wijken, zodat zij ook hun oordeel over deze wijken kunnen geven. De beschrijving van de wederopbouwwijk is neutraal ingestoken, om mensen niet te sturen in hun beeldvorming en waardering van de wederopbouwwijk. Dit betekent dus dat de mensen die volledig onbekend zijn met de wederopbouwwijk zich in hun antwoorden grotendeels hebben gebaseerd op de voorgelegde beschrijving en collage.
Beschrijving wederopbouwwijk (zoals voorgelegd in vragenlijst):
De manier waarop in de periode van de wederopbouw (1940-1965) is gebouwd neemt een bijzondere positie in in de Nederlandse geschiedenis. Nieuwe materialen en woningtypen deden hun intrede, evenals een nieuwe wijkopbouw met veel groen en ruimer opgezette straten en pleinen. Hierbij werd alle ruimte gegeven aan de auto, die voor steeds meer mensen beschikbaar kwam als vervoermiddel. Woningen, winkels en kantoren werden zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Wederopbouwwijken zijn bijvoorbeeld het eerste type wijk met een apart aangelegd winkelcentrum. In het ontwerp van woningen kwam licht, lucht en ruimte centraal te staan.
De bouw van deze wederopbouwwijken kwam na de Tweede Wereldoorlog op gang om het tekort aan woningen op te vangen. Kenmerkend is dat het vaak gaat om grootschalige wijken met seriematige bouw: veel rijtjeshuizen die er min of meer hetzelfde uitzien en veel appartementengebouwen. De wijken zijn ruim opgezet en hebben een groen karakter. Dit in tegenstelling tot veel vooroorlogse buurten met smalle straten en weinig groen. Veel van de zaken die bij wederopbouw wijken voor het eerst werden toegepast , zijn daarna min of meer ‘standaard’ geworden bij de latere bouw van wijken.
Lees hier meer over het onderwerp Naamsbekendheid Wederopbouwwijken.