Inhoud
  • Over de Erfgoedmonitor
  • Veelgestelde vragen
Logo van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De Erfgoedmonitor
menu
  • Home
  • Onderwerpen
  • Indicatoren
  • Favorieten
  • Data vergelijken
  • Databank
  • Nieuws en Updates
  • Contact
Home > Onderwerpen > Archeologische depots

Archeologische depots

Foto van het interieur van een archeologisch depot
Opslaan in mijn favorieten 

In de Wet op de Archeologische Monumentenzorg uit 2007 is vastgelegd dat archeologische bodemvondsten eigendom zijn van de provincie of in sommige gevallen de gemeente waar zij gevonden zijn. Als eigenaar van de bodemvondsten is de provincie wettelijk verplicht om een depot  in stand te houden om de vondsten verantwoord op te slaan. De Staat der Nederlanden is eigenaar van bodemvondsten die buiten het grondgebied van enige gemeente of provincie vallen. Nederland telde in 2015 in totaal 38 archeologische depots. Eén rijksdepot, het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad, 10 provinciale depots (Friesland, Groningen en Drenthe bewaren hun bodemvondsten gezamenlijk in het Noordelijk Archeologische Depot (NAD) in Nuis) en 27 gemeentelijke depots. De gemeentelijke depots van Deventer en Apeldoorn zijn gesloten.

Kwaliteitseisen voor depotbeheer vastgelegd in KNA

De kwaliteitseisen voor het depotbeheer zijn vastgelegd in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA). Hierin zijn ook de regels vastgelegd voor het aanleveren en in ontvangst nemen van vondstdocumentatie en vondstmateriaal, de opslag, de opslagruimte en registratie. De Erfgoedinspectie houdt toezicht op de provinciale depots, en die houden weer toezicht op de gemeentelijke depots in de eigen provincie.

Depot steeds vaker publieksfunctie

Het depot heeft een archieffunctie. In toenemende mate krijgen depots echter ook een publieksfunctie en zijn ze regelmatig toegankelijk voor het publiek via open dagen, rondleidingen, presentaties en tentoonstellingen. Ook krijgen de bodemvondsten uit de depotcollectie meer zichtbaarheid doordat depots deze in bruikleen geven aan onder meer musea.

Dataverzameling

De data zijn gebaseerd op enquêtes bij alle gemeentelijke en provinciale depots en het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie. Met ingang van 2014 worden enkele van de indicatoren jaarlijks door de depothouders geactualiseerd. De overige indicatoren worden een maal in de vijf jaar geupdated.

Zie hier de lijst met links naar de archeologische depots

Indicatoren bij dit onderwerp

Archeologische depots - beschikbare opslagruimte

Er is in totaal ruim 21.000 m2 opslagruimte beschikbaar voor archeologische vondsten. Het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) te Nuis is qua vloeroppervlakte het grootste depot, bijna 2.500 m2. De gemeentelijke depots van Kampen (60 m2) en Zwolle (68 m2) zijn het kleinst. Meer dan de helft van de depots had in 2013 de volledig beschikbare vloeroppervlakte in gebruik.

Staafgrafiek waarin weergegeven de beschikbare en benutte depotruimte per provincie in m2 in 2013.

Lees meer

Archeologische depots - aantal verpakkingseenheden en records

De bodemvondsten worden opgeslagen in ruim 200.000 verpakkingseenheden. Het gemeentelijk depot van Nijmegen is wat verpakkingseenheden betreft (35.000) het grootste depot van Nederland. Het NAD en de gemeente Den Haag hebben met elk 190.000 records veruit de meeste registraties in het collectiebeheersysteem.

Staafgrafiek met het aantal verpakkingseenheden bij de provinciale depots in 2013.

Lees meer

Archeologische depots - aantal medewerkers

In 2018 hadden in totaal 71 fte’s een vaste- of tijdelijke betrekking bij een archeologisch depot in Nederland, in 2017 waren dat er nog 56. Ook werkten er in 2018 in totaal 54 stagiaires en 262 vrijwilligers in deze depots. Het depot van Den Bosch had de meeste FTE's in vaste en tijdelijke dienst: 5 in totaal.  Ook had dit depot in 2018 de meeste vrijwilligers: 60.

Staafgrafiek met het aantal fte's in vaste en tijdelijke dienst bij provinciale en rijks depots in 2018

Lees meer

Archeologische depots - toegankelijkheid

Het totaal aantal bezoeken aan archeologische depots bedroeg in 2018 ongeveer 140.000., iets minder dan in 2017. Over het algemeen nam het aantal bezoekers dus af, maar met name de depots van NAD Nuis (+393), Limburg (+760) en Amersfoort (+1.700) zagen hun bezoekersaantallen stijgen.

Staafgrafiek met het aantal bezoekers van de provinciale depots in 2012-2018

Lees meer

Archeologische depots - aantal bruiklenen

De meeste bruikleenovereenkomsten van de archeologische depots hebben betrekking op langdurige bruiklenen (meer dan 3 maanden). In 2018 zijn door de archeologische depots in totaal 661 bruiklenen verstrekt (156 kort en 505 langdurig) verstrekt aan 490 bruikleennemers.

 Grafiek met het aantal bruikleennemers per provinciaal en rijks archeologisch depot in 2018.

Lees meer

Archeologische depots - aantal vondsten in expositie

De archeologische depots exposeerden in 2018 in totaal zo'n 74.000 bodemvondsten. Het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie, ingericht als open depot, had  de meeste objecten intern in expositie (ca. 26.000). Het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) te Nuis exposeerde met 7.520 vondsten de meeste objecten extern.

Staafgrafiek met het aantal vondsten in expositie intern en extern bij de provinciale depots in 2018

Lees meer

Blijf op de hoogte

Ontvang jaarlijks de laatste cijfers van Erfgoedmonitor.nl.

Meld je hier aan

Printvriendelijke versieOpslaan in PDF
  • Home
  • Over deze website
  • Privacyverklaring
  • Alle indicatoren
  • Onderwerpen
  • Specials
  • A tot Z lijst
  • Nieuws & updates
  • Nieuwsoverzicht
  • Updates

Contact Informatie

Smallepad 5
3811 MG Amersfoort
(033) 4217 421
routebeschrijving

Postadres
Postbus 1600
3800 BP Amersfoort

Infodesk

Voor inhoudelijke vragen
(033) 4217 456
info@cultureelerfgoed.nl

Volg ons ook op:Twitter iconAbonneer op onze nieuwsbrief