Archeologische depots

In de Wet op de Archeologische Monumentenzorg uit 2007 is vastgelegd dat archeologische bodemvondsten eigendom zijn van de provincie of in sommige gevallen de gemeente waar zij gevonden zijn. Als eigenaar van de bodemvondsten is de provincie wettelijk verplicht om een depot in stand te houden om de vondsten verantwoord op te slaan. De Staat der Nederlanden is eigenaar van bodemvondsten die buiten het grondgebied van enige gemeente of provincie vallen. Nederland telde in 2015 in totaal 38 archeologische depots. Eén rijksdepot, het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad, 10 provinciale depots (Friesland, Groningen en Drenthe bewaren hun bodemvondsten gezamenlijk in het Noordelijk Archeologische Depot (NAD) in Nuis) en 27 gemeentelijke depots. De gemeentelijke depots van Deventer en Apeldoorn zijn gesloten.
Kwaliteitseisen voor depotbeheer vastgelegd in KNA
De kwaliteitseisen voor het depotbeheer zijn vastgelegd in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA). Hierin zijn ook de regels vastgelegd voor het aanleveren en in ontvangst nemen van vondstdocumentatie en vondstmateriaal, de opslag, de opslagruimte en registratie. De Erfgoedinspectie houdt toezicht op de provinciale depots, en die houden weer toezicht op de gemeentelijke depots in de eigen provincie.
Depot steeds vaker publieksfunctie
Het depot heeft een archieffunctie. In toenemende mate krijgen depots echter ook een publieksfunctie en zijn ze regelmatig toegankelijk voor het publiek via open dagen, rondleidingen, presentaties en tentoonstellingen. Ook krijgen de bodemvondsten uit de depotcollectie meer zichtbaarheid doordat depots deze in bruikleen geven aan onder meer musea.
Dataverzameling
De data zijn gebaseerd op enquêtes bij alle gemeentelijke en provinciale depots en het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie. Met ingang van 2014 worden enkele van de indicatoren jaarlijks door de depothouders geactualiseerd. De overige indicatoren worden een maal in de vijf jaar geupdated.
Zie hier de lijst met links naar de archeologische depots