Inhoud
  • Over de Erfgoedmonitor
  • Veelgestelde vragen
Logo van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De Erfgoedmonitor
menu
  • Home
  • Onderwerpen
  • Indicatoren
  • Favorieten
  • Data vergelijken
  • Databank
  • Nieuws en Updates
  • Contact
Home > Onderwerpen > Erfgoedinteresse en erfgoedbeoefening

Erfgoedinteresse en erfgoedbeoefening

Afbeelding van een historische kaart van Deventer in 1652 gemaakt door Blaeu.
Opslaan in mijn favorieten 

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) voert tweejaarlijks een vrijetijdsonderzoek (VTO) uit. Hierin wordt in een steekproef van de Nederlandse bevolking onder andere gevraagd naar de mate van erfgoedinteresse en erfgoedbeoefening. In 2015 publiceerde het SCP de resultaten van het onderzoek uit 2012 in het rapport Gisteren Vandaag. In 2016 werden de resultaten van de herhaalmeting (VTO 2014) gepubliceerd in Sport en Cultuur. Patronen in belangstelling en beoefening. Hierin is een nieuwe meting gedaan naar erfgoedbeoefening, en is er tevens uitvraag gedaan naar de mate van erfgoedbezoek.

Erfgoedinteresse

Erfgoedinteresse is de mate waarin men in één of meerdere aspecten van erfgoed is geïnteresseerd. Een belangstelling die regelmatig wordt onderhouden en uitgebreid door informatie uit onder andere boeken, tijdschriften, media en (museum)bezoek. In de enquête van het SCP uit 2012 is specifiek gevraagd naar de mate van interesse in vijf verschillende onderwerpen: geschiedenis in het algemeen; familie-, regionale, of lokale geschiedenis; historische steden, dorpen of gebouwen; historische voorwerpen en oude gebruiken, tradities of ambachten.

Erfgoedbeoefening

Onder erfgoedbeoefening wordt het actief bezig zijn met erfgoed verstaan. Voorbeelden van erfgoedbeoefening zijn zelf historisch onderzoek doen, historische voorwerpen verzamelen of deze opknappen en ambachten als molenaar of mandenvlechter. Daarbij geldt dat vanuit het perspectief van het SCP vrijwilligerswerk, in de zin van het besturen van of het uitvoeren van praktische taken voor een vereniging of stichting die zich met erfgoed bezighoudt, niet geldt als erfgoedbeoefening.

Erfgoedbezoek

Erfgoedbezoek wordt gemeten als het percentage Nederlanders (in een bepaalde categorie) dat over de afgelopen 12 maanden één of meerdere keren een bezoek heeft gebracht aan erfgoed. In het onderzoek van de SCP is gevraagd naar bezoek aan archieven, een historische stad, dorp of gebouw, een archeologische opgraving en historische festivals of evenementen.

Demografische verschillen in erfgoedinteresse-, beoefening, en bezoek

Uit het onderzoek blijkt dat de volgende demografische groepen naar verhouding de meeste erfgoedinteresse tonen en het vaakst aan erfgoedbeoefening doen:

- Mannen
- Hoger opgeleiden
- Personen van westerse autochtone afkomst
- Personen met een inkomen hoger dan modaal

Indicatoren bij dit onderwerp

Erfgoedbeoefening - naar categorie, geslacht en leeftijd

Een deel van de Nederlandse bevolking doet aan een of andere vorm van erfgoedbeoefening, waarbij onderzoek naar een historische persoon of gebeurtenis het meest populair is (20%). Het percentage Nederlanders dat aan een of andere vorm van erfgoedbeoefening doet is in bijna alle categorieën tussen 2012 en 2014 toegenomen.

Staafdiagram van het percentage erfgoedbeoefening per categorie.

Lees meer

Erfgoedbeoefening - naar opleiding en inkomen

Over het algemeen geldt hoe hoger de opleiding hoe vaker aan een vorm van erfgoedbeoefening wordt gedaan. Ook mensen met een inkomen van 1,5 keer modaal en hoger zijn over het algemeen actiever bezig met erfgoedbeoefening dan mensen met een lager inkomen. Inkomens van 1 tot 1,5 keer modaal doen het minste aan erfgoedbeoefening.

Staafdiagram van het percentage erfgoedbeoefening naar opleidingsniveau.

Lees meer

Erfgoedbezoek - naar categorie, geslacht en leeftijd

59% van de Nederlanders bracht in 2014 een bezoek aan een historische stad, dorp of gebouw, 25% historische festivals of evenementen. Mannen en kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 11 jaar geven het vaakst aan wel eens erfgoed te hebben bezocht in 2014.

Staafdiagram die het percentage Nederlanders toont dat wel eens erfgoed bezoekt en de bezoekfrequentie per jaar in 2014.

Lees meer

Erfgoedbezoek - naar opleiding, inkomen en herkomst

Voor alle typen erfgoed geldt dat hoe hoger de opleiding of het inkomen is, hoe hoger het percentage Nederlanders dat wel eens een bezoek brengt aan erfgoed. Het percentage Nederlanders met een westerse migratieachtergrond dat een bezoek brengt aan erfgoed ligt voor bijna alle categorieën hoger dan voor Nederlanders en Nederlanders met een niet westerse migratieachtergrond.

Staafgrafiek die het percentage erfgoedbezoek per opleidingsniveau toont in 2014.

Lees meer

Erfgoedinteresse - naar categorie, geslacht en leeftijd

Het merendeel van de Nederlanders heeft interesse in één of meerdere categorieën van erfgoed, vooral in historische steden, dorpen en gebouwen (61% best wel of heel erg).

Staafdiagram van het percentage erfgoedinteresse per categorie.

Lees meer

Erfgoedinteresse - naar herkomst, opleiding en inkomen.

De interesse in erfgoed hangt in bepaalde mate samen met herkomst, opleiding en inkomen. Nederlanders met een westerse migratieachtergrond, Nederlanders met een HBO of WO opleiding en een hoog inkomen zijn over het algemeen genomen het meest in erfgoed geïnteresseerd.

Staafdiagram van het percentage erfgoedinteresse naar herkomst.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Ontvang jaarlijks de laatste cijfers van Erfgoedmonitor.nl.

Meld je hier aan

Gerelateerde publicaties

Sport en Cultuur. Patronen in belangstelling en beoefening

Gisteren vandaag. Erfgoedbelangstelling en erfgoedbeoefening

Printvriendelijke versieOpslaan in PDF
  • Home
  • Over deze website
  • Privacyverklaring
  • Alle indicatoren
  • Onderwerpen
  • Specials
  • A tot Z lijst
  • Nieuws & updates
  • Nieuwsoverzicht
  • Updates

Contact Informatie

Smallepad 5
3811 MG Amersfoort
(033) 4217 421
routebeschrijving

Postadres
Postbus 1600
3800 BP Amersfoort

Infodesk

Voor inhoudelijke vragen
(033) 4217 456
info@cultureelerfgoed.nl

Volg ons ook op:Twitter iconAbonneer op onze nieuwsbrief