Inhoud
  • Over de Erfgoedmonitor
  • Veelgestelde vragen
Logo van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De Erfgoedmonitor
menu
  • Home
  • Onderwerpen
  • Indicatoren
  • Favorieten
  • Data vergelijken
  • Databank
  • Nieuws en Updates
  • Contact
Home > Onderwerpen > Kenniswinst archeologie

Kenniswinst archeologie

Afbeelding van de Nationale Onderzoeksagenda archeologie online
Opslaan in mijn favorieten 

Inhoudelijke archeologische kennis is de spil waar het in de archeologie om draait: het is zowel de basis voor het verhaal over het verleden als het uitgangspunt voor beslissingen in de archeologische monumentenzorg.
Kennis wordt in alle geledingen van de sector verworven; op het niveau van de (semi-)overheid, universiteiten en private ondernemingen.
Op universiteiten wordt kennis verworven in onderzoeksprogramma's die gekoppeld zijn aan verschillende leerstoelen over uiteenlopende thema's, regio's en perioden.

Verschillende instrumenten

Voor het verwerven van kennis zijn vanuit de overheid verschillende 'instrumenten' beschikbaar zoals de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie (NOaA), diverse provinciale, regionale en gemeentelijke onderzoeksagenda’s en verwachtingskaarten en de Indicatieve Kaart Archeologie Waarden (IKAW). In het programma Kenniskaart Archeologie wordt momenteel gewerkt aan nieuwe onderzoeksturende instrumenten voor het archeologische werkveld. 

Kennisoogst

De output van al die vergaarde kennis is terug te lezen in archeologische basisrapportages die worden geschreven na afloop van archeologisch AMZ-onderzoek (uitgevoerd volgens de Kwaliteitsnorm Archeologie, KNA) betreffende een bepaalde vindplaats. Daarnaast zijn er diverse synthetiserende publicaties zoals monografieën, artikelen en proefschriften die gegevens van verschillende vindplaatsen combineren om overkoepelende vraagstukken op te lossen en om nieuwe vragen te genereren. Steden nemen daarin een bijzondere positie in omdat ze dicht bebouwd zijn, er veel ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden en ze vaak een rijk bodemarchief hebben.

Onderstaande indicatoren geven de resultaten weer van onderzoeken die zijn gedaan in vervolg op die uit 2009. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd in de Erfgoedbalans 2009.

 

Indicatoren bij dit onderwerp

Kenniswinst archeologie - onderzoeksagenda's

In 2015 hadden 3 provincies een provinciale archeologische onderzoeksagenda (Gelderland, Zeeland en Zuid-Holland), 3 regio’s een regionale onderzoeksagenda (West-Friesland in de provincie Noord-Holland, Walcheren in de provincie Zeeland en Heuvelland in de provincie Limburg) en 18 gemeenten een gemeentelijke onderzoeksagenda. 

Onderzoeksagenda's archeologie in Nederland

Lees meer

Kenniswinst archeologie - leerstoelen

Het aantal archeologische leerstoelen is in 2015 iets gedaald ten opzichte van 2009. Zes universiteiten bieden een archeologische leerstoel aan 35 hoogleraren (22,5 fte).  De Leidse universiteit heeft de meeste hoogleraren (16). De focus is vooral gericht op Noordwest-Europa (31%) en het mediterrane gebied (20%). Elf leerstoelen (31%) zijn gericht op de prehistorie en eveneens 11(31%) hebben een meer langetermijnperspectief. 

Cirkeldiagram die het overzicht van de verdeling van de archeologische leerstoelen over de universiteiten in Nederland in fte's toont.

Lees meer

Kenniswinst archeologie - per thema, gebied en periode

Vooral de kennis over de Romeinse tijd en het Neolithicum is van 2007-2014 toegenomen, en met name het thema 'economie, land- en watergebruik'. Voor de Romeinse tijd is ook vooral de kennis over de bewoning toegenomen.

Blokkenschema met kleurintensiteit die de kenniswinst per periode per archeoregio weergeeft in de periode 2007-2014

Lees meer

Kenniswinst archeologie - steden

In de jaren 2002-2014 nam het totaal aantal uitgegeven opgravingsvergunningen aan gemeenten af van 28 naar 25, maar meer gemeenten delen een vergunning. Het aantal onderzoeksmeldingen in historische stadskernen bleef stabiel rond ca. 250.

Kaart van Nederland met gearceerd de geementen met een opgravingsvergunning

Lees meer

Kenniswinst archeologie - rapportages

Meer dan de helft (59,3%) van alle archeologische onderzoeksrapporten uit de periode 2007-2014 betreft booronderzoek. Het aantal rapporten over dit type onderzoek neemt echter sterk af. Het aantal archeologische begeleidingen in die periode neemt toe. In Friesland, Groningen en Gelderland zijn relatief veel archeologische begeleidingen uitgevoerd.

Staafgrafiek met het % archeologisch onderzoek uitgesplitst naar soort per jaar 2007-2014.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Ontvang jaarlijks de laatste cijfers van Erfgoedmonitor.nl.

Meld je hier aan

Printvriendelijke versieOpslaan in PDF
  • Home
  • Over deze website
  • Privacyverklaring
  • Alle indicatoren
  • Onderwerpen
  • Specials
  • A tot Z lijst
  • Nieuws & updates
  • Nieuwsoverzicht
  • Updates

Contact Informatie

Smallepad 5
3811 MG Amersfoort
(033) 4217 421
routebeschrijving

Postadres
Postbus 1600
3800 BP Amersfoort

Infodesk

Voor inhoudelijke vragen
(033) 4217 456
info@cultureelerfgoed.nl

Volg ons ook op:Twitter iconAbonneer op onze nieuwsbrief