Inhoud
  • Over de Erfgoedmonitor
  • Veelgestelde vragen
Logo van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
De Erfgoedmonitor
menu
  • Home
  • Onderwerpen
  • Indicatoren
  • Favorieten
  • Data vergelijken
  • Databank
  • Nieuws en Updates
  • Contact
Home > Onderwerpen > Normering en certificering in de restauratiebranche

Normering en certificering in de restauratiebranche

Foto van een monumentaal interieur onder restauratie
Opslaan in mijn favorieten 

Veel werk aan een historisch gebouw vraagt om specifieke vakkennis en ambachtelijke vaardigheden. Een monumenteigenaar verwacht waar voor zijn geld, goed uitgevoerd werk en behoud van het historische karakter van het pand. Eigenaren weten echter niet altijd welke kwaliteitseisen ze aan werkzaamheden moeten of mogen stellen en aan wie ze de uitvoering het beste kunnen opdragen. Kern van elke ingreep is de opdracht die de eigenaar verstrekt aan de aannemer. De uitvoeringskwaliteit van de ingreep wordt in belangrijke mate bepaald door de inhoud en formulering van die opdracht en de kwaliteit van de vakman die de opdracht uitvoert.

Kwaliteitsrichtlijn

Een kwaliteitsrichtlijn is een verzamelnaam voor erkenningsregelingen, certificeringsrichtlijn en beoordelingsrichtlijnen, uitvoeringsrichtlijnen en leidraden. Kwaliteitsrichtlijnen zijn de grondslag voor certificaten en voor keurmerken.
De RCE stimuleert en ondersteunt de ontwikkeling en het gebruik van normen, uitvoeringsrichtlijnen en certificeringsregelingen voor restauratiewerk. Het doel daarvan is om bij ingrepen een goede uitvoeringskwaliteit te bereiken. Kwaliteitsrichtlijnen zijn nuttige hulpmiddelen om dat te bereiken. De ontwikkeling en het gebruik van kwaliteitsrichtlijnen verplicht het veld om gezamenlijk na te denken over de gewenste uitvoeringskwaliteit.

Stichting ERM

De Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) is opgericht om de kwaliteit van het onderhouden en restaureren van monumenten op een breed gedragen kwaliteitsniveau te brengen en te houden. Daartoe werken opdrachtgevers, overheden en bedrijven samen in de netwerkorganisatie ERM. Samen stellen zij kwaliteitsrichtlijnen op voor alle aspecten van het onderhouden en restaureren.

Beoordelingsrichtlijn (BRL)

Een Beoordelingsrichtlijn bevat de eisen waaraan een te certificeren bedrijf, product, proces, systeem of persoon moet voldoen om een certificaat te verkrijgen. Een beoordelingsrichtlijn heet ook wel erkenningsregeling of certificeringsrichtlijn. Een BRL beschrijft de manier waarop certificatie plaatsvindt, de normen die de grondslag vormen voor de beoordeling, de toetsingsmethodiek en de sanctieregels.  Een BRL kan bestaan uit één document, maar het kan zijn dat de technische eisen in een aparte Uitvoeringsrichtlijn (URL) zijn beschreven.

Uitvoeringsrichtlijn (URL)

Een Uitvoeringsrichtlijn is een document waarin uitvoeringstechnieken, methoden en technische specificaties van materialen staan beschreven voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden of het realiseren van een bepaald product. Aan één beoordelingsrichtlijn zijn vaak meerdere, specifieke uitvoeringsrichtlijnen gekoppeld.

Indicatoren bij dit onderwerp

Normering en certificering - aantal BRL en URL

In 2017 was er voor 22 branches een beoordelingsrichtlijnen en voor 17 branches een uitvoeringsrichtlijn. In 2016 waren dit er respectievelijk 26 en 18.

Staafgrafiek die het aantal BRL laat zien dat in 2014-2017 in werking en in ontwikkeling was.

Lees meer

Normering en certificering - aantal gecertificeerde bedrijven

In 2017 waren er in totaal 237 bedrijven gecertificeerd, een kleine afname ten opzichte van de 241 in 2016 gecertificeerde bedrijven. Hiervan waren er in 2017 150 gecertificeerd via een kwaliteitsregeling aangesloten bij de Stichting ERM. De overige bedrijven hebben zich op een andere wijze gecertificeerd.

Staafgrafiek die het aantal gecertificeerde bedrijven per soort erkenning toont in 2014-2017.

Lees meer

Normering en certificering - aantal vakgroepen en verenigingen

In 2017 waren er 16 vakgroepen aangesloten bij de ERM. 11 hiervan waren er restauratiespecifiek. De stucwerkbranche had verreweg de meeste leden (1.093). De monumenten adviesbureaus en steenhouwers branches hadden de minste leden, respectievelijk 5 en 4.

Staafgrafiek die het aantal vakgroepen (wel of niet bij het ERM aangesloten) toont in 2014-2017.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Ontvang jaarlijks de laatste cijfers van Erfgoedmonitor.nl.

Meld je hier aan

Printvriendelijke versieOpslaan in PDF
  • Home
  • Over deze website
  • Privacyverklaring
  • Alle indicatoren
  • Onderwerpen
  • Specials
  • A tot Z lijst
  • Nieuws & updates
  • Nieuwsoverzicht
  • Updates

Contact Informatie

Smallepad 5
3811 MG Amersfoort
(033) 4217 421
routebeschrijving

Postadres
Postbus 1600
3800 BP Amersfoort

Infodesk

Voor inhoudelijke vragen
(033) 4217 456
info@cultureelerfgoed.nl

Volg ons ook op:Twitter iconAbonneer op onze nieuwsbrief