Erfgoedmonitor
De Erfgoedmonitor
Home > Onderwerpen > Onderwijs in de erfgoedzorg

Onderwijs in de erfgoedzorg

Foto van publiek op de rug gezien aandachtig luisterend naar een spreker

Professionals in de erfgoedzorg moeten uiteraard niet alleen goed zijn opgeleid, maar daarna ook constant hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. Door het volgen van cursussen kan de professional op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in de erfgoedzorg en blijft de kwaliteit ervan gewaarborgd.

Post-initieel vs. initieel onderwijs

Post-initieel onderwijs is het onderwijs dat gevolgd wordt nadat men het initiële onderwijs heeft verlaten. Tot het initiële onderwijs behoort de scholing die mensen doorlopen voordat ze de arbeidsmarkt betreden, zoals het voltijd voortgezet onderwijs en aansluitende vervolgopleidingen in het mbo (ook beroepsbegeleidende leerweg) en het hoger onderwijs (hbo en wo).

Post-initieel onderwijs nu online

Momenteel zijn de eerste indicatoren met betrekking tot post-initieel erfgoedonderwijs en initieel archeologie, kunstgeschiedenis en erfgoedbreed onderwijs via de Erfgoedmonitor beschikbaar. Voor het overige initiële erfgoedonderwijs vindt de dataverzameling op dit moment plaats en zullen de indicatoren in de loop van 2017 worden gepubliceerd.

 

Indicatoren bij dit onderwerp

Onderwijs in de erfgoedzorg - archeologie

Het aantal archeologie-opleidingen in Nederland steeg in de collegejaren 2011 en 2015 van 15 naar 17, maar het totaal aantal studenten dat aan een archeologie-opleiding begon bleef nagenoeg gelijk (respectievelijk 210 en 211 studenten). De meeste opleidingen richtten zich op de mediterrane archeologie. De Universiteit Leiden (UL) biedt de meeste archeologische opleidingen en heeft ook de meeste instromers en afstudeerders.

Staafgrafiek met het aantal opleidingen archeologie per niveau en per instelling in 2015.

Lees meer

Onderwijs in de erfgoedzorg - erfgoedbreed

In 2015 boden 15 instellingen in totaal 32 erfgoedbrede opleidingen aan. Het aantal instromers daalde tussen 2011 en 2015 bij de universiteiten van 979 naar 902, maar nam bij de hbo-opleidingen toe van 312 naar 357. Het totaal aantal afstudeerders daalde van 835 in 2011 naar 788 in 2015. In 2015 had de Reinwardt Academie de meeste instromers en Maastricht University (MU) de meeste afstudeerders (156).

Staafgrafiek met het aantal erfgoedbrede opleidingen per opleidingsniveau en per instelling in 2015.

Lees meer

Onderwijs in de erfgoedzorg - kunstgeschiedenis

In 2015 boden 6 universiteiten in totaal 21 kunsthistorische opleidingen aan. Het aantal afstudeerrichtingen verdubbelde bijna ten opzichte van 2011, maar het aantal beginnende studenten daalde met een kwart. De Universiteit van Amsterdam (UvA) had in 2015 zowel als in 2011 de grootste in- en uitstroom aan studenten kunstgeschiedenis.

Grafiek met het aantal kunsthistorische opleidingen per niveau en per instelling in 2015.

Lees meer

Onderwijs in de erfgoedzorg - post-initieel erfgoedbreed

Er zijn in totaal 29 aanbieders van post-initieel onderwijs aan professionals in de erfgoedzorg in Nederland. Zij bieden samen 112 cursussen aan. 4 instellingen verzorgen bijna de helft van het totale cursusaanbod. De meeste cursussen (39) betreffen het gebouwde erfgoed en/of de zorg voor het erfgoed (99) en hebben een omvang van één dag (70 van de 112).

Cirkeldiagram met in de segmenten de aantallen verschillende aanbieders van post-initieel onderwijs in 2014.

Lees meer