Crowdfunding
Crowdfunding is een vorm van fondsenwerving waarbij de financiering voor een project of onderneming wordt opgehaald bij een grote groep donateurs of investeerders. Projecteigenaren en ondernemers presenteren hun financieringsaanvraag online en vragen potentiele investeerders om te financieren in ruil voor een tegenprestatie. Gemiddeld neemt een crowdfundingscampagne 1 tot 2 maanden in beslag, waarbij actief ‘campagne’ wordt gevoerd om het doelbedrag op te halen. Het weglaten van een concrete einddatum maakt het moeilijker om het doelbedrag te behalen.
Crowdfunding voor musea en erfgoed
Crowdfunding wordt in de culturele sector steeds meer gebruikt als extra financieringsbron. Musea en erfgoedinstellingen blijven echter achter in deze groei ten opzichte van de rest van de culturele sector. Het totale aandeel van musea en erfgoedinstellingen in crowdfundingcampagnes daalt, terwijl het gebruik van crowdfunding in de rest van de culturele sector toeneemt.
De voordelen van crowdfunding voor de culturele sector
Veel culturele instellingen, met name musea en erfgoedorganisaties, zoeken nog naar het antwoord op de vraag hoe zij crowdfunding in het beleid kunnen inbedden. Crowdfunding kan voor musea en erfgoedinstellingen bijdragen aan het aantrekken van nieuwe doelgroepen, het vergroten van de zichtbaarheid, het betrekken van representatieve ambassadeurs en het overtuigen van andere financiers. De campagnes kunnen worden georganiseerd via platforms als Voordekunst en Stichting Museumjaarkaart, maar ook via de eigen website of social media van de betreffende instellingen. Voorbeelden van succesvolle museale crowdfundingsacties zijn T-Rex komt naar Naturalis van Naturalis, Breng Amsterdam in beeld van het EYE en Ja, ik geef om de lange gavioli van Museum Speelklok.