Waardering en bekendheid wederopbouwwijken, nulmeting 2014
In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft Motivaction een online onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid, beeldvorming en waardering van de wederopbouwwijken onder Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar.
De Nederlandse bouwgeschiedenis kent een aantal zeer duidelijk af te bakenen periodes met een uitgesproken eigen karakter. Elke periode kenmerkt zich door een sterke samenhang tussen de stedenbouwkundige en architectonische kenmerken. Ook zijn de maatschappelijke idealen van een bouwperiode duidelijk terug te vinden in de opzet van wijken en de architectuur van de woningen. Dit is ook duidelijk het geval bij de bouwperiode van de Wederopbouw. Deze periode kenmerkt zich door een duidelijke breuk met het verleden: Nederland diende na de Tweede Wereldoorlog niet alleen te herrijzen uit de donkere oorlogsjaren maar ook voorzien te worden van een energiek en modern elan. Dit uit zich in de wederopbouwperiode onder andere in een nieuwe architectonische vormentaal, woningen waarin licht, lucht en zon de ruimte kregen en wijken met een ruime opzet waarin veel openbaar groen is te vinden en veel plek voor de auto is.
De Rijksdienst wil de wederopbouwwijken graag behouden als iconen van de Nederlandse bouwgeschiedenis en wil de komende jaren flink investeren in de beeldvorming van deze wijken. De wijken moeten worden geprofileerd als aantrekkelijke woonwijken van grote cultuurhistorische waarde. Om effect van deze inspanningen te kunnen monitoren moet eerst een beginsituatie (nulsituatie) worden bepaald van de huidige beeldvorming van deze wijken, om de Rijksdienst te kunnen voorzien van input over de op dit moment gepercipieerde sterke en zwakke punten van de wederopbouwwijken.
Doelstelling van deze nulmeting is: Inzicht bieden in de bekendheid, associaties en waardering van burgers ten aanzien van de wederopbouw als cultuurhistorische bouwperiode. Deze inzichten vertalen naar aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een communicatiestrategie om de cultuurhistorische waarde en ruimtelijke kwaliteit van de wederopbouwperiode bij burgers beter voor het voetlicht te krijgen.
Rapport Motivaction Bekendheid, beeldvorming en waardering wederopbouwwijken